Kam smeruje trh s mliekom a mliečnymi výrobkami v rokoch 2022 až 2050?
Vážení chovatelia, producenti mlieka, trh s mliekom a mliečnymi výrobkami sa neustále vyvíja a podlieha rôznym zmenám. Ako sa bude vyvíjať v najbližšej dekáde, naznačuje John Watson,konzultant pre miekárenstvo, Cults, Scotland, United Kingdom. Uvádzam preto preklad jeho článku, názor na jeho víziu si urobte sami:
Mliečny sektor sa v
dohľadnej dobe nikam výrazne neposunie,
ale je dôležité postaviť sa potenciálnej budúcnosti čelom a prehodnotiť, kde sa
bude nachádzať trh s mliečnymi výrobkami a alternatívami v nasledujúcich 5 až
10 alebo 40+ rokoch. Toto sa stáva čoraz dôležitejším kvôli rastúcemu globálnemu
tlaku vlád/krajín/ na zmenu a na stále rýchlejšie zmeny. Klimatické zmeny,
pandémie a všeobecná verejná podpora najmä medzi "mileniálmi" zvyšuje
naliehavosť. Pôda sa bude čoraz viac využívať na pestovanie rastlinných
bielkovín . Výrobcovia si dobre uvedomujú rast nemliečnych alternatív a mnohí aj
využívajú príležitosť na diverzifikáciu. Väčšina zariadení, procesov a testov
atď. je rovnaká pre mliečnu a nemliečnu výrobu/výrobky.
Väčšie mliekarenské spoločnosti majú prostriedky na to, aby sa presunuli do
nových kategórií (rastlinné nápoje) akvizíciou a značnými investíciami do
výskumu a vývoja, ale menšie mliekarenské spoločnosti túto výsadu nemajú.
Väčšie mliekarenské spoločnosti s globálnym významom si
tiež môžu udržať rast presunutím sa na nové trhy (krajiny), ktoré sú stále v
štádiu vývoja mlieka a mliečnych výrobkov, a tiež nájsť nové produkty s
pridanou hodnotou pre veľmi hodnotné a všestranné mliečne mikrozložky, ako je
laktoferín.
Relatívne ceny krmiva pre zvieratá sa zvýšia, keď sa viac plodín dostane na trh
alternatívnych rastlinných tukov a
bielkovín. So zvyšujúcimi sa investíciami do výskumu a vývoja bude potom význam rastlinných nápojov rásť čo do
kvality, chuti a objemu, pričom sa bude zvyšovať aj ich účinnosť a budú sa
znižovať jednotkové náklady / nižšie náklady na prísady (v porovnaní so
skutočným mliekom), vďaka čomu budú čoraz konkurencieschopnejšie voči mliečnym
výrobkom.
S budúcim klesajúcim počtom kráv (alternatívy mäsa podporované vládami a
ekologickejším tlakom, kravy produkujúce metán- propoganda atď.) nevyhnutne povedie
k zníženiu ponuky mlieka.
Zvýšenie cien mlieka (väčšia konkurencia pri menšej výrobe mlieka) je
nevyhnutné! To pravdepodobne povedie k ďalšiemu kolu fúzií mliekarenských
podnikov a zatváraniu tovární v starších menej efektívnych závodoch, keďže sa
zvýši cenová konkurencia o dostupný objem mlieka.
Menšie mliekarenské spoločnosti budú môcť účtovať vyššie ceny za dodávanie vysokokvalitných diferencovaných produktov na miestne trhy a znižovanie potravinových míľ (čo je ešte dôležitejšie s pokračujúcou pandémiou covidu a dopravnými ťažkosťami), ale budú tiež musieť fungovať veľmi efektívne , a tam, kde je to možné, skokovo do rozbehnutého vlaku nemliečnych výrobkov využívajúcich miestne produkty a kompenzovať akékoľvek zníženie predaja mlieka a mliečnych výrobkov.
Vítame všetky príspevky a komentáre.